ΑΝΙΣΥΝΟΔΟΣ ACTION 2003

Facebook Twitter Google+

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «Δράση-Θεσσαλονίκη 2003» στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΥ» διοργάνωσαν μια μεγάλη εικαστική έκθεση με 200 περίπου έργα 66 καλλιτεχνών από Ελλάδα, Γεωργία, Κούβα, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Ρωσία και Ουκρανία.

Με αφορμή τη «Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών» στο “Πόρτο Καρράς” η Θεσσαλονίκη μετετράπει σε καρδιά του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκέςπολιτικές που συνήθως ψηφίζοντε σε τέτοιες συνόδους. Στη Θεσσαλονίκη που ανακυρήχθηκε “πόλη ελεύθερη για τους λαούς όλου του κόσμου”, ο κάθε άνθρωποςκαλής θέλησης, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των πολλών ενάντια στα σχέδια των Ευρωϊμπεριαλιστών, για να αποτελέσουν όλοι μαζί ένα πλήθος ενεργών πολιτών. Ένα πλήθος που έφτασε από όλη την Ελλάδα-μερικοί και από το εξωτερικό- για να δώσει πολύμορφα και μαχητικά τη δική του απάντηση σε όσους υπονομεύουν τα δικαιώματά του και τη ζωή του.

Νέοι, εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι και φυσικά και οι καλλιτέχνες του κόσμου ήταν στη Θεσσαλονίκη για να διατρανώσουν με την παρουσία τους, το έργο και τη φαντασία τους το ΟΧΙ στον πόλεμο και την υποταγή, το ΟΧΙ στην κυριαρχία των νόμων της Αγοράς με το πρόσχημα της παγκοσμιοποίησης και ταυτόχρονα να φωνάξουν το μεγάλο ΝΑΙ στη φιλία και την ανεξαρτησία των λαών.

Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Είναι η καπιταλιστική διεθνοποίηση, που έχει τα πόδια της στο έδαφος της κάθε χώρας. Οικονομική δύναμη έχει το κεφάλαιο και πολιτική τα κόμματά του. Για να μετατραπεί η Ευρώπη σε δύναμη προόδου, ειρήνης και ελευθερίας, πρέπει να διαμορφωθεί σε Ευρώπη υπέρ των λαών, που σημαίνει Ευρώπη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλιών και του ιμπεριαλισμού.

Οι καλλιτέχνες με αυτή την έκθεση δηλώσαν ότι με τους αγώνες μπορεί το όραμα, η ουτοπία, να γίνει πράξη. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εκφραστικών απόψεων οι συμμετέχοντες δημιουργοί διεκδίκησαν μαζί μιαν άλλη πολιτική για τον άνθρωπο και ταυτόχρονα έναν άλλο πολιτισμό. Με έργα που σαφώς διέφεραν από τον κυρίαρχο πολιτισμό της Αγοράς, των ποπ σταρς, των ριάλιτι και της φιέστας, αυτή η πολυσυλλεκτική συνάντηση αμφισβήτησης ήταν γεμάτη ιδέες και προτάσεις, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι μια μεγάλη μερίδα δημιουργών, μπορεί ακόμα, όχι μόνο να μάχεται με διαδηλώσεις, μπροσούρες και πλακάτ, αλλά και με τη δική του πρόταση για μια νέα αισθητική.