19.06.2019 - Το Λιβάδι του Εφήμερου IV / The Meadow of the Ephemeral IV

Facebook Twitter Google+

ΕΛ/ EN

19/6 – 23/6/19 Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε 2 χρόνια, στο χωριό Λιβάδι (Ν.Θεσσαλονίκης) ένα τετραήμερο residence/workshop καλλιτεχνών, στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας υλικά που συλλέγουν από τη γύρω περιοχή.
19/6 –23/6/19. Photography Center of Thessaloniki is organizing every 2 years a four-day residence / art workshop, in the village Livadi (Meadow) (Thessaloniki Prefecture).In this workshop would create artwork using materials collected from the surrounding area.

Συμμετέχουν / Participants are: Gladys (FR), Λάρα Βρεττού / Lara Vrettou, Mikhail Pogarsky (RU), Θοδωρής Λάλος / Thodoris Lalos, Φανή Λάλου / Fani Lalou, Θανάσης Ράπτης / Thanassis Raptis, Βασίλης Καρκατσέλης / Vassilis Karkatselis, Καίτη Παπαναούμ / Kaiti Papanaoum, Βασίλης Αλεξάνδρου / Vassilis Alexandrou, Γιάννης Μονογυός / Giannis Monogios, Σταύρος Παναγιωτάκης/ Stavros Panagiotakis, Κώστας Κουμλής/ Kostas Koumlis, Σταύρος Οικονομάκος/ Stavros Oikonomakos, Fusun Selen Bilginer (TR), Στεφανία Βελδεμίρη/ Stefania Beldemiri, Αναστασία Σαββίδου/ Anastasia Savvidou

Την Τετάρτη 19/6 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους / On Wednsday 19/6 the participants will present their work

Την Πέμπτη 20/6 και την Παρασκευή 21/6 θα γίνουν διαλέξεις με θέμα "Το Εφήμερο στην Τέχνη" / On Thursday 20/6 and Friday 21/6 2 lectures have been organised under the title 'The Ephemeral in Art"

Το Σάββατο 22/6, 5μμ, η Gladys μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες θα οργανώσουν εικαστικό εργαστήριο στη φύση για τα παιδιά του χωριού / On Saturday, 5pm, Gladys with the other artists are organizing artistic workshop in the nature for the children of the village.

Το Σάββατο 22/6, 8μμ, θα γιορτάσουμε μαζί με τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες τον 'Κλήδονα' με τις αναμμένες φωτιές και ζωντανή, παραδοσιακή μουσική. / On Saturday 22/6, 8pm, we shall celebrate together with the people of the village and also the visitors 'Klithonas' with fires and live traditional music

Την Κυριακή 23/6, 12 το μεσημέρι, οι καλλιτέχνες θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στα έργα που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης / On Sunday 23rd of June. Opening and guided tour in the art works.

 

Το Λιβάδι του Εφήμερου

Από το 2013 -και κάθε δυο χρόνια- καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη φιλοξενούνται στο ορεινό χωριό Λιβάδι (λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη), όπου και συμμετέχουν σε ένα 5ήμερο συμπόσιο-εργαστήριο αφιερωμένο στην Τέχνη.

Δημιουργούν το καλλιτεχνικό τους έργο σε ένα ιδιόκτητο, περιφραγμένο χώρο δίπλα στο δάσος, χρησιμοποιώντας κυρίως υλικά που βρίσκουν στη γύρω φύση, καθώς και τα δικά τους υλικά που φέρνουν στο χώρο. Χώμα ή πέτρες, νερό, οργανικά, όπως ξύλα ή φύλα, αλλά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως μέταλλα, σύρματα, τσιμέντο, ξύλινες κατασκευές, υφάσματα, ακόμη και φωτογραφίες. Τα έργα αυτά έχουν τον χαρακτήρα του εφήμερου, καθώς σταδιακά απορροφώνται από τη φύση. Η μεταμόρφωση των έργων αποτυπώνεται φωτογραφικά σε όλα τα στάδια και ως άλλα έργα πλέον -ή ως μέρη από τα διασωθέντα τμήματά τους- μπορούν να ενταχθούν στη δημιουργία των καλλιτεχνών των επόμενων διοργανώσεων, χρόνια μετά!

Φωτογραφία και εφήμερη τέχνη
Εφήμερη χαρακτηρίζεται η τέχνη που από την αρχή της σύλληψης και δημιουργίας της δε βάζει ως προτεραιότητα τη διατήρηση σε βάθος χρόνου του έργου τέχνης, κάτι πχ που επιθυμεί ο καλλιτέχνης για ένα εικαστικό του έργο προς πώληση. Ο εφήμερος χαρακτήρας ενός έργου, ιδιαίτερα όταν αυτό εγγράφεται στη φύση και με υλικά του άμεσου περιβάλλοντος, ορίζει μερικώς και τη στάση ζωής του δημιουργού και τον τρόπο άσκησης της τέχνης του και κάποια στοιχεία της φόρμας αυτού. Ο καλλιτέχνης μπαίνει σε υπαρξιακό δίλημμα, καθώς πρέπει να ξεπεράσει το ναρκισσισμό του και να αποδεχτεί το γεγονός ότι το έργο του θα απορροφηθεί από τη φύση και δε θα γίνει το όχημα για την 'αθανασία' του.

Η Εφήμερη Τέχνη αποθανατίζεται από τη φωτογραφία, που δίνει άλλου τύπου ζωή στο εφήμερο έργο, καθώς το κοινωνεί διαχρονικά στο κοινό του και στην ιστορία. Το εφήμερο καλλιτεχνικό έργο δημιουργείται, το βλέπουμε/υπάρχει για κάποιο χρονικό διάστημα, και σύντομα, για διάφορους λόγους, αιτίες ή καταστάσεις, φθείρεται, χάνεται, και αυτό είναι ένα αναπόσπαστο μέρος ενός κύκλου ύπαρξης, που έχει προϋπολογιστεί κατά τη δημιουργία του. Η φωτογραφία είναι ένα κατ' ανάγκην αναπόσπαστο (υπολογίσιμο κατά τη διαδικασία παραγωγής) κομμάτι, ένα απαραίτητο συμπληρωματικό μέσο (για να αντιληφθούμε τον απόλυτο κύκλο δημιουργίας – φθοράς), είναι το παράπλευρο εργαλείο διάδοσης της εφήμερης τέχνης.

Εξ αιτίας του χαρακτήρα του εφήμερου που χαρακτηρίζει τα έργα τέχνης των καλλιτεχνών του εφήμερου, πχ των Christo και Jeanne-Claude, Julian Beaver και Andy Goldsworthy, η φωτογραφία παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην απαθανάτιση της προσωρινής παρουσίας τους, της όποιας δυναμικής τους, της ομορφιάς ή των προβληματισμών που οι συνθέσεις/εγκαταστάσεις αποπνέουν.

Όπως είπε ο ίδιος ο Goldsworthy: “...Κάθε έργο αναπτύσσεται, επιζεί, αποσυντίθεται, μέρος ενός κύκλου τον οποίο η φωτογραφία μπορεί και μας δείχνει σε όλη του την έκταση, υπογραμμίζοντας μάλιστα και αναδεικνύοντας τη στιγμή που το έργο έχει τη μεγαλύτερη ζωντάνια. Υπάρχει πάντα η ένταση (για το κάθε έργο στην κορύφωσή του), που ελπίζω πως εκφράζεται ή διαδίδεται από τη φωτογραφική εικόνα. Η εξέλιξη και η αποσύνθεση είναι αδιαμφισβήτητες...”

Το πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να βλέπουμε την (αυθεντική) εφήμερη τέχνη για όση ώρα υφίσταται και στον τόπο που δημιουργήθηκε, το καταλαβαίνουμε με το που θα διανοηθούμε πως το έργο δε θα βρίσκεται εκεί και έτσι για πάντα. Μέσω της φωτογραφίας, όλα αυτά τα συντόμου παρουσίας κομμάτια/έργα μπορούν να τεκμηριωθούν και να διανεμηθούν στις επερχόμενες γενεές, όχι μόνον ως ιστορία, αλλά και ερωτηματικό για την αποστολή της τέχνης, τα μέσα της, τα ζητήματα που θέτει και τα ερωτηματικά που, ενδεχομένως, αυτή μπορεί να θέτει στους συγχρόνους και τον εαυτό της.