25/6 FAINT FLASH MOB, στην Πλατεία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012.
Faint Flash Mob για το Περιβάλλον και την Οικολογία

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο happening της ομάδας <<Faint Flash Mob>>, που θα γίνει στη σκιά του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης. Θέμα της δράσης θα είναι τα πιθανά παθήματα όλων μας από την αδιαφορία κάποιου, του όποιου τυχαίου συμπολίτη μας, που έστω και για μία στιγμή, ξέχασε την υποχρέωση όλων μας για Ανακύκλωση.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους φωτογράφους της πόλης και των γύρω περιοχών, που ευαισθητοποιημένοι επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θέλουν να λάβουνε μέρος σε αυτή τη δράση, τους καλεί στην προσυγκέντρωση (για προετοιμασία και ανάλυση κινήσεων, προγράμματος και στόχων), στα σκαλιά, μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, στις 16:15. 
Σημειώνουμε ότι η δράση θα ξεκινήσει ακριβώς στις 17:00. 
Μετά το τέλος της δράσης, στο πάρκο του Λευκού Πύργου, θα λειτουργήσουν εργαστήρια ανακύκλωσης και επιδείξεις για κατασκευή αντικειμένων από δήθεν άχρηστα μπουκάλια, κουτιά και υλικά συσκευασίας.

Η Recycle Art ή όπως μεταφράζεται από πολλούς στην Ελλάδα η Τέχνη της Ανακύκλωσης δε μπορεί να είναι ένα γράμμα κενό στα χέρια μόνο των παιδιών.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον βασικό υπεύθυνο της δράσης, Φώτη Τέλλογλου, στο 6984 138-666.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ FLASH MOB


Flash mob (ή flashmob, όρος αμετάφραστος ακόμη στην ελληνική) συντελείται από μία ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνεται ξαφνικά σε ένα μέρος, εκτελεί μία ασυνήθιστη και φαινομενικά άσκοπη πράξη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και έπειτα διαλύεται


Τα flash mobs συμβαίνουν συχνά για λόγους διασκέδασης, σάτιρας, καλλιτεχνικής έκφρασης, ενίοτε και για λόγους διαφήμισης/προπαγάνδας (κακώς). Έχουν έναν κεντρικό στόχο σαν βασική αφορμή για την πραγματοποίησή τους και στηρίζονται στην έκπληξη που δημιουργούν στους περαστικούς, σε όλους όσους τυχαία βρέθηκαν εκεί όπου συμβαίνουν, και την ψυχολογική ενεργοποίηση που προκαλούν σε αυτούς.


Τα faint flash mobs είναι υποκατηγορία του flash mobs. Ενώ στα flash mobs οι συμμετέχοντες δρουν συνεχώς, στα faint flash mobs, οι συμμετέχοντες πέφτουν ακίνητοι στο πάτωμα, σαν κάτι αόρατο να τους χτύπησε, σα νεκροί. Με αυτό τον τρόπο προσδοκάται μεγαλύτερη εγρήγορση των όσων τριγύρω. Όταν εκεί που περπατάς, οι διπλανοί σου πέφτουν νεκροί ή αναίσθητοι, ο ένας μετά τον άλλον, σαν μύγες, πρέπει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου να κατανοήσεις τι πιθανώς συμβαίνει, να το αναλύσεις και αστραπιαία να αποφασίσεις τι κάνεις, αν το σκας, αν βοηθάς.

Τα flash mobs είναι μία καινούργια μορφή έκφρασης και ακουμπά με τον τρόπο της στο διαδίκτυο και τα καινούργια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με ανακοινώσεις σε αυτά βρίσκει τους εθελοντές και φίλους, που θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο όσων θα δράσουν, σε αυτά διαδίδει τα αποτελέσματα της δράσης, με τη δημοσιοποίηση της κινηματογραφικής καταγραφής του. 
Οργανώνεται με την αποστολή ανοικτών μηνυμάτων προς όλους. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e mails) που περνάν από τον έναν στον άλλον, από την λίστα αποδεκτών κάποιου, στη λίστα αποδεκτών του επόμενου παραλήπτη (viral emails) είναι ένας φτηνός, ταχύτατος και αγαπητός από τη νεολαία τρόπος δημοσιοποίησης ή προπαγάνδισης εκδηλώσεων αυτής της μορφής. 
Το ταινιάκι που θα ανέβει στο you tube με το τι έγινε, θεωρείται το απαραίτητο κλείσιμο ενός flash mob. 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει ένα flash mode στην προ internet εποχή.

Ο όρος flash mob πρωτοπαρουσιάζεται το 2003 στη Νέα Υόρκη από το διευθυντή του περιοδικού Harper's Magazine [Wasik] για δράσεις που στηρίζονται στη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο, όλοι μαζί και ταυτόχρονα, για κάποια, ελάχιστη έστω, διεκδίκηση. 
Στην πρώτη του αποτυχημένη προσπάθεια απέτυχε γιατί το θέμα και ο τρόπος που θα εκδηλωνόταν είχε διαρρεύσει. Στην πρώτη επιτυχημένη, που έγινε αμέσως μετά, όπως και σε όλες τις επόμενες, δεν άφησε να διαρρεύσει, δεν ανακοίνωσε τίποτα. Απλά ζήτησε από όσους θέλανε να λάβουν μέρος στα flash mobs του, να συγκεντρωθούν σε διάφορα μπαρ, μόλις λίγο πριν τη δράση. Εκεί θα λαμβάνανε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις τελικές οδηγίες. 
Τη σειρά των διαφορετικών μαζώξεων που δημιούργησε, τις θεωρούσε σαν ένα παιχνιδιάρικο κοινωνικό πείραμα σχεδιασμένο, από τη μία να τσιγκλά με χιούμορ τον κομφορμισμό του ορθώς πολιτικού όντος των πόλεων και από την άλλη να ενθαρρύνει την αυθόρμητη και μεγάλων διαστάσεων συγκέντρωση ανθρώπων, σε δημόσιους χώρους, ιδίως αυτούς που από δημόσιοι και κοινόχρηστοι, πήραν το χαρακτήρα του εμπορικού.

Ο όρος, αν και έχει τρομακτικές ομοιότητες στη φόρμα του, δεν αναφέρεται σε καθαρά καλλιτεχνικές performances, δεν ανήκει στην κατηγορία του Θεάτρου Δρόμου, ούτε σε αμιγώς πολιτικές μορφές δράσης ή διαμαρτυρίας. Το ίδιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διαφήμιση ή για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.


Στα flash mobs, λένε οι άγραφοι κανόνες, δεν συμμετέχουν επαγγελματίες οποιασδήποτε φύσης, αλλά μέλη δραστήριων κοινωνικών ομάδων, οι φίλοι τους και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης έμαθε και επιθυμεί να συμμετέχει σαν τέτοιος, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του ή την κοινωνική του ιδιότητα.