2/10,"Παιδιά χαρούμενα σε όλο τον κόσμο". Ομαδική έκθεση, με παράλληλες φωτογραφιό happening του Βασίλη Καρκατσέλη , θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, μουσική από σχολικές χορωδίες και διαδραστικά παιχνίδια.

ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΘ' ΔΗΜΗΤΡΙΑ
2 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004
(Πλατεία Αριστοτέλους)
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ACTION AID
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην πλατεία Αριστοτέλους -αφού διαμορφώθηκε κατάλληλα- φιλοξενήθηκε μια σειρά παράλληλων δράσεων που απευθύνθηκαν στα παιδιά με σκοπό την ενημέρωση τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπό ανάπτυξη χώρες και την ευαισθητοποίηση τους, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες και καλλιτεχνικά εργαστήρια, σχετικά με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Με έκθεση φωτογραφίας, προβολές, εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας, θεατρικό παιχνίδι, παιδική ορχήστρα και άλλες παράλληλες δράσεις, η τέχνη δραπετεύει από τους κλειστούς τοίχους των εκθεσιακών χώρων και προσπαθεί να συναντήσει το κοινό της.
Κοινωνικοποίηση από και προς.

Δίπλα στα stands του Παιδικού Μουσείου και της Action Aid, από τα οποία το κοινό ενημερώνεται για τους σκοπούς και τις δράσεις των δύο σωματείων, λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας και η προβολή, για να ενημερωθεί το κοινό για τις σημερινές αγωνίες και προβλήματα της σύγχρονης αυτής τέχνης. Και πιο δίπλα τα συμμετοχικά εργαστήρια και το φωτογραφικό studio.

Η έκθεση και οι υπόλοιπες δράσεις με το γενικό τίτλο "Παιδιά χαρούμενα σε όλο τον κόσμο", πραγματοποιείται στα πλαίσια των φετινών ΛΘ' Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται με τη συνεργασία του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Action Aid Ελλάς, ενώ έχει τη βοήθεια της Γραμματείας Υποστήριξης Πολιτιστικών Φορέων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ.

Θα παρουσιάσουν φωτογραφίες τους : 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΚΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΓΤΖΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΑΠΤΗΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΤΣΙΠΙΛΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΣΙΩΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ
ΙΣΜΗΝΗ ΓΟΥΛΑ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΑΜΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ 
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗ.


Ο Αχιλλέας Σαββόπουλος θα προβάλλει πάνω από 1000 διαφάνειες παιδιών από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει υπαίθριο φωτογραφικό studio για να δημιουργηθεί το "αρχείο" όλων όσων θα λάβουν μέρος ή θα παραστούν στην πολυμορφική αυτή εκδήλω-
ση, αρχείο "συμμετοχικό" από εικόνες που θα "ταξιδέψουν" μέχρι την επόμενη δράση του ΦΚΘ και του Παιδικού Μουσείου.

Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας:

1. Τα λαβωμένα γράμματα
Η δραστηριότητα αυτή προσκαλεί τα παιδιά να μεταφέρουν το μήνυμα της αναγνώρισης και του σεβασμού των δικαιωμάτων κάθε παιδιού σε όλες τις γωνιές της γης. Για το λόγο αυτό φθάνουν από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη, σε πέντε διαφορετικούς φακέλους σκόρπια γράμματα της αλφαβήτου τραυματισμένα από τους πολέμους, τη φτώχεια και τις καταστροφές. Οι έννοιες που καλούνται να ανακαλύψουν τα παιδιά, μέσα από ένα απλό παιχνίδι, αποτελούν τα θεμελιώδη δικαιώματα(προστασία, ασφάλεια, ειρήνη, πρόοδος κ.τ.λ.) Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να βάλει τα λαβωμένα γράμματα στη σωστή σειρά και αφού αναγνωριστεί η έννοια, κάθε παιδί διαλέγει να περιθάλψει και να στολίσει ένα γράμμα από τη λέξη. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να συνεργαστούν τα παιδιά για να διακηρύξουν με εικαστικά μέσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την οικουμενική διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού.

2. Τα λάβαρα της φιλίας
Με το έντυπο υλικό της Action Aid θα παρουσιαστούν οι χώρες δράσης της (Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ινδία, Γκάνα, Αιθιοπία) και κάποια από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωρών αυτών. Κάθε παιδί καλείται να επιλέξει μια από τις παραπάνω χώρες, την οποία και δεσμεύεται να εκπροσωπήσει στις επόμενες συναντήσεις όπου θα φέρει καινούρια στοιχεία για τη χώρα "του", στοιχεία τα οποία θα έχει ανακαλύψει με δική του έρευνα. Η πρώτη συνάντηση στην εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή ενός συμβολικού λάβαρου- "σημαία" που θα δημιουργήσουν- ζωγραφίσουν τα ίδια τα παιδιά και το οποίο θα αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τη δική τους φαντασία την κάθε μια χώρα.

3. Το δέντρο με τις ευχές
Σε ένα δέντρο χρωματιστό κατασκευασμένο από ξύλο, τα παιδιά θα κρεμάσουν φύλλα και λουλούδια στα οποία θα έχουν γράψει τη δική τους ευχή για ένα καλύτερο κόσμο.

4. Ο κύκλος της αγάπης
Μεγάλες χρωματιστές χάντρες (φελλοί) πάνω στις οποίες τα παιδιά γράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τις διακοσμούν. Οι χάντρες αυτές θα περαστούν σε σκοινί που θα περιβάλλει όλη την πλατεία. Στο τέλος της εκδήλωσης θα κοπεί το σκοινί και τα παιδιά θα πάρουν από μια χάντρα με τα στοιχεία ενός άλλου παιδιού για να επικοινωνήσει μαζί του, να συναντηθούν και ίσως να γίνουν και φίλοι.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι ένας φορέας που εργάζεται συνεχώς για την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και την εδραίωση της στην Ελληνική Κοινωνία, ένας φορέας που εργάζεται ταυτόχρονα για τη δημιουργία δημιουργών και κοινού. Με τη λειτουργία μιας εναλλακτικής σχολής διδασκαλίας σαν μίας των εικαστικών τεχνών και σειρές εργαστηρίων, διευρύνει συνεχώς τα όρια για το τι μπορεί να είναι μια φωτογραφία, για το τι φωτογραφίζει ένας φωτογράφος.

Με τη διοργάνωση εκατοντάδων εκθέσεων και κάθε είδους δράσεων, αλλά και ομιλιών και προβολών και διαλέξεων, εντός και εκτός έδρας διερευνά συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης και απρόσκοπτης επικοινωνίας του σύγχρονου δημιουργού και του έργου του με το κοινό. Σε αυτά τα πλαίσια και με στόχο τη συνεχή διεύρυνση των δυνατοτήτων επικοινωνίας προς άρθρωση επικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των σημερινού έργου και του "εν δυνάμει" κοινού της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προσπαθεί συνεχώς και για την από περιθωριοποίηση της, μεταφέροντας την και σε χώρους εκτός γκαλερί, στους χώρους όπου το κοινό της ζει, εργάζεται και διασκεδάζει.

Για να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της κοινωνίας και της σύγχρονης τέχνης θα πρέπει οι παραγωγοί της δεύτερης να βρίσκονται παντού, όπου τους καλέσουν, γεμάτοι απαιτήσεις και δίχως εκπτώσεις.

*Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και την Action Aid Hellas στα πλαίσια των " Δημητρίων" του Δήμου Θεσσαλονίκης.