28/9-12/11 GRID 06. Συμμετοχή στην 3η Διεθνή Φωτογραφική Biennale του Αμστερνταμ, με την παραγωγή "ΦΘΕΓΓΟΜΕΝΟΙ ΛΙΘΟΙ". (Δημαρχείο του Amstelveen).

OI «ΦΘΕΓΓΟΜΕΝΟΙ ΛΙΘΟΙ» ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ PHOTOBIENNALE AMSTERDAM 06.


Η έκθεση που είδαμε να φιλοξενείται στο αίθριο του αρχαιολογικού Μουσείου τον Φεβρουάριο του 2006 σε επιμέλεια της κ. Ν. Καλοπαιδη (αρχαιολόγος-ιστορ. Τέχνης) στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας- Θεσσαλονίκη Φωτοσυγκυρια 06 του Μουσείου Φωτογραφίας, ταξιδεύουν στην AMSTERDAM PHOTOBIENNALE (AP06).
H έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, της Ελληνικής πρεσβείας της Χάγης , του Δημαρχείου του Amstelveen, μια και η έκθεση θα γίνει στην γκαλερί του Δημαρχείου και θα εγκαινιασθεί από τον Δήμαρχο του Amstelveen και τον Έλληνα πρέσβη στην Χάγη στις 28/09.

Το Foundation Amsterdam Photo, για τρίτη χρόνια φέτος, οργανώνει την πανεθνικού χαρακτήρα GRID 06 / 3η INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY BIENNALE AMSTERDAM AREA από 28/09-12/11, στο Άμστερνταμ και στους γύρω Δήμους, όπως Haarlem, Haarlemmermer, Velsen, Zanstad και Amstelveen.
Για πρώτη φορά πάνω από 15 χώρες , σε πάνω από 150 μουσεία, γκαλερί, και εκθεσιακούς χώρους, συμμετέχουν σ αυτό το θεσμό που είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την πρώτη φορά το 2002, συγκεντρώνοντας, πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Οι διαφορετικές παρουσιάσεις των χωρών, όπως έχουν υποδειχθεί από πρεσβείες, ινστιτούτα, ιστορικούς τέχνης και τεχνοκριτικούς διεθνούς ακτινοβολίας, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, προκαλεί τον διάλογο πάνω στην διαφορετικότητα της φωτογραφίας και της κοινής πλατφόρμας.
Λέξεις κλειδιά για το project του 2006:μελέτη, δημιουργία, αντιμετώπιση, άσκηση, αναγνώριση, παραδοχή, αποδοχή.

 

«Φθεγγόμενοι Λίθοι», «ομιλούντες λίθοι», o όρος που χρησιμοποίησε πρώτος ο γνωστός ιστορικός Μαργαρίτης Δήμιτσας αναφερόμενος στα μνημεία της Μακεδονίας, ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος για μια έκθεση με θέμα τη φωτογράφηση αρχαιολογικών χώρων. Τα αρχαία έργα, οι μάρτυρες του αρχαίου πολιτισμού ηχούν μυστηριακά μέσα από τους αιώνες και προσπαθούν να επικοινωνήσουν το διφορούμενο μήνυμα τους.

Τα ακρωτηριασμένα αγάλματα, τα διαλυμένα αρχιτεκτονικά μέλη, τα ανάγλυφα αποτελούν υλικές παρουσίες, που δεν έχουν πια συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, διατηρούν όμως ένα μυστήριο και μας καλούν να το ανακαλύψουμε. Αυτό το μυστήριο και την αισθητική των μνημείων απέδωσαν οι εικόνες των δημιουργών. Μέσα από το φακό τους, το βλέμμα τους, την κατάλληλη σύνθεση και γωνία λήψης «φώτισαν» δημιουργικά, έδωσαν οντότητα και παρουσία στα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε φωτογραφία, αποτυπώνοντας μια και μόνη συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο, περιέχοντας τη δική της πληροφορία και φόρτιση, αιχμαλώτισε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο χώρο.

Η «φωτογραφική περιήγηση» στα ερείπια της αρχαιότητας είχε σαν στόχο τη προσέγγιση του παρόντος αρχαιολογικού τοπίου, την εικαστική ανασύνθεση του αρχαιολογικού χώρου. Μέσα από τη τέχνη της φωτογραφίας έγινε μια προσπάθεια αποκάλυψης της κρυμμένης δύναμης και του μεγαλείου των «σωζομένων μνημείων», μια προσπάθεια δημιουργίας νέων συσχετισμών μεταξύ του αρχαίου και του νεότερου πολιτισμού. 
Λίθοι, κίονες, αγάλματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, της Βεργίνας, των Δελφών, του Δίου, της Δήλου… μίλησαν, ήχησαν με βαθιά και καθαρή φωνή γεφυρώνοντας το χάσμα των αιώνων.»Γράφει η κ. Ν. Καλοπαιδη στον κατάλογο της έκθεσης.
 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία, ο δήμαρχος του Amstelveen όπου αναφέρθηκε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό καθώς και ο διευθυντής της διοργάνωσης GRID AP06 mr Schoonenberg. Έντονη ήταν η παρουσία της ελληνικής κοινότητας αλλά και πλήθος κόσμου του Amsterdam και Amstelveen και φωτογράφων άλλων χωρών. Ακολούθησε παρουσίαση των φωτογραφικών έργων, μοιράστηκαν φάκελοι με καταλόγους στους παρευρισκομένους που εκτός του συγκεκριμένου κατάλογου υπήρχαν και κατάλογοι που τόνιζαν την πολιτιστική πλευρά της Θεσσαλονίκης και μπουφές υπό τους ήχους μουσικής του Μάνου Χατζηδάκη.
 

Συμμετέχουν οι εξής φωτογράφοι:Αναστασιαδης Γιώργος, Δαγτζιδης Σταύρος, Καλοπαιδη Νίκη, Καρκατσελης Βασίλης, Παπαφραγκου Χριστίνα, Παπαχαραλαμπους Γιώργος, Προκοπιου Δημήτρης, Φιλίππου Στέλιος, Χολογγουνης Γιάννης.

Για το Φ.Κ.Θ.

Καρκατσελης Βασιλης 
Καλλιτεχνικος διευθυντης 6942 860890
Δαγτζιδης Σταυρος
Υπευθ. Προγραμματος 6977 173642