3 -30 /12 Συνέχεια περιοδείας της έκθεσης <<Βοτανικοί Κήποι - Τα βιβλία της Φύσης>> στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης (Παλιά Πόλη) σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης και στα πλαίσια του προγράμματος Greenkeys.

Δελτίο τύπου
για τους συντάκτες πολιτιστικών και κοινωνικών Θεμάτων
Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 
2ο εξάμηνο 2007

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ – ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ο Δήμος Ξάνθης στα γενικότερα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης αστικού πρασίνου “Greenkeyes” και σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο του Δήμου Σταυρούπολης και την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης φιλοξενεί διεθνή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Βοτανικοί Κήποι - τα βιβλία της Φύσης»
H έκθεση φωτογραφίας προήλθε από διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό πάνω σε ομώνυμο θέμα που οργανώθηκε στα τέλη του 2006 από το Βοτανικό Κήπο του Δήμου Σταυρούπολης και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 50 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο και το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στο Σέρβο Miroslav Jeremic και στο έργο του Centaurea errythraea.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 3 έως 30 Δεκεμβρίου 2008, φιλοξενείται στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείο Ξάνθης (Παλιά Πόλη) και οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από 9.30 έως 14.30. 

ΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Ο φωτογράφος που αποφασίζει να φωτογραφίσει στον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χώρο ενός βοτανικού κήπου το ξέρει (ή το διαπιστώνει επί τόπου) ότι έχει αναλάβει δύσκολο έργο. Πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών που να έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και να μην είναι απλή καταγραφή για επιστημονική χρήση σε βιβλία φυτολογίας; Πώς θα υπερβεί το μάτι του όλο αυτό το μεγαλείο των λουλουδιών που τον καλούν με τα φανταχτερά τους χρώματα; Πώς θα κλείσει τα μάτια στο προφανές για να κατακτήσει το πέρα και το πίσω από τη βιτρίνα;
Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που προσέγγισαν κατά καιρούς διάφοροι κορυφαίοι φωτογράφοι το συγκεκριμένο θέμα Ο Karl Blossfeldt φωτογράφιζε μπουμπούκια, μίσχους και φύλλα φυτών και τα έκανε να μοιάζουν με μεταλλικά διακοσμητικά Art Nouveau. 
Η Tina Modotti, επηρεασμένη από τον σύντροφό της Edward Weston φωτογράφιζε τη δεκαετία του ’20 λουλούδια με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δείχνουν τρισδιάστατα. 
Τα λουλούδια του Mapplethorpe, φωτογραφημένα συνήθως μόνα τους ή ανά δύο, αναδίδουν έντονη σεξουαλικότητα, καθώς θυμίζουν γυμνά ανθρώπινα σώματα
Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό πολλές, ένα πανόραμα από όψεις σημαντικών βοτανικών κήπων από όλο τον κόσμο. 
Οι τρόποι φωτογράφησης πολλαπλοί: Υπάρχουν ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες, δε λείπει όμως και η φωτογραφία με έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Θα βρούμε αφηρημένες συνθέσεις, αλλά και φωτογραφίες με τέτοια πλαστικότητα, έτσι ώστε να παραπέμπουν σε γλυπτά. Θα ήταν παράλογο επίσης να λείπουν οι συνθέσεις που βασίζονται στην πολυχρωμία της φύσης, καθώς και η κλασσική φωτογραφία τοπίου.
Θανάσης Ράπτης

Πληροφορίες 
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη
Τηλ. 25410 25421
Email: fexanthis@gmail.com 
www.fex.org.gr