Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εκθέσων "Collage" & "3rd Photobased Mail Art"

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

για τα 100+1 χρόνια DADA  

και της έκθεσης

για το Collage παράλληλα με την 3η Photo Based Mail Art Exhibition

 την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, από τις 20.00 μέχρι τις 22.30

στο Μουσείο Προσφύγων θα συντελεστεί ένα πολύτεχνο ιδιόμορφο και μοναδικό Μετα-Ντανταϊστικό Event.

 

Θα προβληθούν 3 ταινίες MAIL ART των Mama Baer και Kommissar Hjuler, δύο κινηματογραφιστών που χρησιμοποιούν την τέχνη της μουσικής και του φιλμ για επικοινωνία.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία ντοκουμέντο του Σάκη Οταμπασίδη από την ιδρυτική πράξη του «Θεσσαλονικιώτικου ΜΕΤΑ-ΝΤΑΝΤΑ» από την Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας (γνωστή σήμερα σε όλους με το διακριτικό της τίτλο, σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), πριν 21 χρόνια, για τα 80 χρόνια DADA.

 Την βραδιά θα κλείσει (στις 21.30) το Ντανταϊστικό happening και performance

ΣΑΜΑΝΟΣ «Η TEXNH TOY ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ – ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΣΑΖ ΜΕ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΥΓΟΣΚΟΤΩΣΤΡΕΣ»

 Ταυτόχρονα σε έκθεση θα παρουσιαστούν δύο μοναδικές αυθεντικές εκδόσεις.

1. Το χειροποίητο (artist book) βιβλίο/πρακτικά με υλικά από την ιδρυτική πράξη του «Θεσσαλονικιώτικου ΜΕΤΑ-ΝΤΑΝΤΑ» το 1996 από την Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, για τα 80 χρόνια DADA.

http://issuu.com/karkatselis/docs/____________________________________c06df49b409dec/0

2. Η επετειακή εφημερίδα dada100zurich2016 που εκδόθηκε στο CABARET VOLTAIRE της Ζυρίχης το 2016 για τα 100 χρόνια του DADA.

 

Λίγα λόγια για τα 100 + 1 χρόνια DADA του ΦΚΘ

Τον Φεβρουάριο του 2016 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη μεγάλη ανοικτή ιδρυτική εκδήλωση του "Θεσσαλονικιώτικου Μετά Νταντά" μίας από τις παράλληλες ομάδες δράσης και επεξεργασίας θέσεων για την πειραματική φωτογραφία, που λειτούργησαν στο πλαίσιο της Φωτογραφικής Ομάδας Τριανδρίας, αυτής που ο κόσμος σήμερα γνωρίζει ως Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Καθόλου τυχαία, συμπληρώθηκαν και 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, του χώρου που φιλοξένησε τις πρώτες δράσεις του κινήματος  Dada.

Στο πλαίσιο αυτών των δύο επετείων, συνεχίζοντας την επίμονη συζήτηση για θέματα εμπλοκής και αλληλοεπηρεασμού των τεχνών, επιμένοντας με θέματα που αφορούν την εμπλοκή της φωτογραφίας στην εξέλιξη της τέχνης και της οπτικής αντίληψης, διοργανώθηκε από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μία σειρά εκδηλώσεων, που στόχο είχαν να ξαναθυμίσουν στο κοινό και τους καλλιτέχνες της πόλης της Θεσσαλονίκης, κάποιους από τους στόχους και τους προβληματισμούς του κινήματος αυτού.
Με τον διακριτικό τίτλο 100+1 χρόνια DADA  διοργανώθηκαν μία σειρά εκδηλώσεων για  παρουσίαση του κινήματος, με προβολή του έργου που δημιουργήθηκε τότε (και της χρήσης της φωτογραφίας από τους καλλιτέχνες του), με συζητήσεις για ότι δείχνει να έχει απομείνει από αυτό σήμερα ή ενσωματωθεί στο έργο των δημιουργών ανά τον κόσμο, με προβολές πειραματικών ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν οι πρωταγωνιστές αυτής της σκηνής, με παρουσίαση/διάλεξη για τα 'Καλλιγράμματα', με διοργάνωση μίας διεθνούς έκθεσης Ταχυδρομικής Τέχνης (Mail Art) με τίτλο "No Dada Left" και τριών εργαστήριων κατασκευής κολάζ με "δασκάλους"  τρεις διαφορετικούς καταξιωμένους εισηγητές, τρεις δημιουργούς που εκφράζονται με το κολάζ (διαφορετικής τεχνικής και θεωρητικής προσέγγισης ο καθένας): Το Θοδωρή Λάλο, τη Lane και το Γιώργο Μπογιατζίδη.

Σε αυτά τα εργαστήρια, ο κάθε εισηγητής, σε δύο 3ωρες συναντήσεις, μετά από μια σύντομη παρουσίαση του έργου του και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ίδιος το κολάζ, όπως και της τεχνικής που εφαρμόζει, επέβλεψε το εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν με της συμβουλές και την εποπτεία του, το δικό τους έργο.

Τα αποτελέσματα αυτών των εργαστηρίων παρουσιάζουμε σε αυτή την έκθεση και τον κατάλογο που τη συνοδεύει, συνεπικουρούμενα από τα έργα των τριών δασκάλων και τριών προσκεκλημένων δημιουργών, όχι τόσο για συγκρίσεις, αλλά για τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το ιδιαίτερο αυτό είδος έκφρασης.

(Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά, του Δήμου Νεάπολης - Συκεών (οδός Έβρου 49, στο ύψωμα έναντι γηπέδου ΒΑΟ, στις Συκιές ή έξοδος από Τσινάρι, αριστερά δίπλα στα κάστρα)

 

Μικρή γεύση από το happening και performance στο ταινιάκι:

https://www.facebook.com/kikkerjen/videos/10155004690728103/