Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη νέα εποχή

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισέρχεται στη νέα εποχή με ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα διοίκησης, που απαρτίζεται από τους φωτογράφους Ισμήνη Γούλα, Βασίλη Καλλία και Θανάση Ράπτη.

Στη διάρκεια όλης της χρονιάς που ξεκινάει τώρα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023 θα μας απασχολήσει μια θεματική, την οποία θα υποστηρίξουμε με μια παρουσίαση ή διάλεξη το μήνα.

Το θέμα που θα απασχολήσει το φωτογραφικό κέντρο φέτος είναι η φωτογραφία στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των δικτύων, ανιχνεύοντας πώς το μέσο διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε τελευταία Δευτέρα του μήνα, θα διαρκούν 40’ και θα ακολουθεί 40' συζήτηση. 

(Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ασθενείας του εισηγητή των προγραμματισμένων μας παρουσιάσεων, αναβάλλεται η παρουσίαση της Δευτέρας 28 Νοε 2022.

Θα σας ενημερώσουμε με την νέα ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και τυχόν τροποποίηση του προγράμματος.

Με εκτίμηση, Το ΔΣ του ΦΚΘ)

Αναλυτικότερα: 

(η ημερομηνία θα ανακοινωθεί) «πως φτάσαμε μέχρι εδώ? η αρχή και η πορεία του ψηφιακού κόσμου»

19 Δεκεμβρίου «η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη φωτογραφία»

30 Ιανουαρίου «global mass surveillance και η τέχνη της φωτογραφίας»

20 Φεβρουαρίου «Artificial Intelligence, η ανατολή των αλγορίθμων»

27 Μαρτίου «η αναπαραστασιακή λειτουργία της φωτογραφίας στην εποχή της πληροφορίας» 

24 Απριλίου «το μέλλον της ψηφιακής φωτογραφίας» 

29 Μαΐου «πώς βιώνω τη ψηφιακή εποχή εγώ ο φωτογράφος» συζήτηση και παρουσίαση εργασιών.

*Όλες οι συναντήσεις θα φροντίσουμε να γίνονται κατά βάση δια ζώσης σε ενοικιαζόμενο χώρο, με παράλληλη σύνδεση μέσω ΖΟΟΜ για τα μέλη του ΦΚΘ που κωλύονται να είναι παρόντες ή κατοικούν σε άλλες πόλεις.

επιμέλεια - εισήγηση Βασίλης Καλλίας 

kallias.vasilis@fkth.gr

Το πρότζεκτ με τη θεματική αυτή θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη έκθεση που θα γίνει τον Ιούνιο του 2023 και θα συμμετέχουν καλλιτέχνες-μέλη του ΦΚΘ, καθώς και άλλοι επιλεγμένοι καλλιτέχνες. 

Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. 

επιμελητές έκθεσης: Θανάσης Ράπτης, Ισμήνη Γούλα

........................................................................................

Κάθε δεύτερο μήνα, πάντα Δευτέρα, δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης Portfolio στα μέλη μας κατόπιν δήλωσης συμμετοχής μέσω μειλ τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την επιθυμητή ημερομηνία. Περίπου 20’ διάρκεια το άτομο.

12 Δεκεμβρίου 

13 Φεβρουαρίου 

10 Απριλίου 

Υπεύθυνη επικοινωνίας portfolio review: Ισμήνη Γούλα

ismini.goula@fkth.gr

.................................................................................................................................

Μέσα στη χρονιά και ανάλογα με τις ανάγκες των μελών θα διοργανωθούν  θεματικά εργαστήρια. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θανάσης Ράπτης

raptis.thanasis@fkth.gr

......................................................................................

Το ΔΣ είναι ανοικτό σε προτάσεις μελών για παράλληλες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προϋπόθεση ότι αν εγκριθούν θα τις αναλαμβάνουν αυτ@ που θα φέρνουν τη πρόταση.  

Ευχόμαστε ένα υπέροχο φωτογραφικό ταξίδι! 

«Η φωτογραφική εικόνα ως ένα υβριδικό αντικείμενο, εικόνα και πληροφορία συνυφασμένα σε μία οντότητα, μοιάζει να αποτελεί το μόνο μέσο που περιπλέκεται τόσο έντονα και καθοριστικά με την εποχή της πληροφορίας στην οποία έχουμε εισέλθει. Έχοντας σαν κυτταρική της βάση πλέον το εικονοστοιχείο (pixel) έχει κατακλύσει, ως το κυρίαρχο μέσο, την επικοινωνία. Καταφέρνει όχι μόνο να μετατρέψει τον κόσμο σε εικόνα αλλά παράλληλα και σε οπτικά δεδομένα που διατρέχουν χειμαρρωδώς τη δικτυωμένη πραγματικότητα του 21ου αιώνα τροφοδοτώντας και ανατροφοδοτώντας τα πληροφορικά συστήματα τα οποία προσπαθούν να την αναλύσουν, να την κατανοήσουν, να την προβλέψουν, να την μιμηθούν, να την απλοποιήσουν και μια σειρά άλλων λειτουργιών, αθέατων και απρόβλεπτων. Παρατηρώντας και εμβαθύνοντας σε αυτό το φαινόμενο γεννιούνται αμέτρητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Ψηλαφώντας λοιπόν αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τις νέες όψεις της φωτογραφικής εικόνας και να συμβαδίσουμε με τις πιο σύγχρονες προβληματικές της σύγχρονης τέχνης.»-- Βασίλης Καλλίας