14/10-4/11 Μεγάλη ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ροπές και εκδοχές της Σύγχρονης Ελληνικής Φωτογραφίας», στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης «Σπίρερ» του Δήμου Βόλου. Χορηγός περιοδίας: ΝΕΟSΕΤ Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΤ3 - 9.58 - www.cultureguide.gr

H μεγάλη ομαδική έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε περιοδεία, με τίτλο: «Ροπές και εκδοχές της Σύγχρονης Ελληνικής Φωτογραφίας», αυτή την φορά παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης «Σπίρερ» του Δήμου Βόλου. 

Στην έκθεση συμμετέχουν μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εκπροσωπούνται και οι τρεις γενιές φωτογράφων της ομάδας.

Φωτογράφοι από τα πρώτα χρόνια δράσης και διδασκαλίας, των «χρόνων της Τριανδρίας».

Φωτογράφοι που εντάχθηκαν στην ομάδα την εποχή που το ΦΚΘ λειτουργούσε στο τριώροφο της οδού Μενελάου με τις κινηματογραφικές, πολυμορφικές και χαοτικές ομάδες σε πλήρη δράση και

η τελευταία φουρνιά, οι νεώτεροι, φωτογράφοι που γνώρισαν την ομάδα στο νέο της «θερμοκήπιο» της οδού Μητσαίων…
Συμμετέχουν:
Παγίδης Δημήτρης, Καρκατσέλης Βασίλης, Λιαπόπουλος Αργύρης, Δαγτζίδης Σταύρος, Πασβάντης Κώστας, Μουρατίδης Ευθύμης, Αναστασιάδης Γιώργος, Παπαχαραλάμπους Γιώργος, Γούλα Ισμήνη, Ράπτης Θανάσης, Αναστασιάδης Δημήτρης.

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου γράφει για την έκθεση:
«Η έκθεση παρουσιάζει ένα μικρό απόσπασμα των φωτογραφικών εργασιών της πρόσφατης δράσης του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας. Η ανθολογία αυτή τεκμηριώνει σε κάποιο βαθμό και το εύρος των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων των μελών του Κέντρου, που κυμαίνεται από την κλασσική φωτογραφική φόρμα μέχρι πιο πειραματικές προσεγγίσεις της φωτογραφικής γλώσσας.»

O Δημήτρης Φλώρος γράφει για την έκθεση:
«Το 1984 στην Πάνω Πόλη Θεσσαλονίκης ιδρύεται μια ομάδα που θα σημαδέψει ανεξίτηλα την πορεία της Σύγχρονης Ελληνικής Φωτογραφίας, τουλάχιστον στο μερίδιο που αντιστοιχεί στην συμπρωτεύουσα.
Σε μια εποχή που στην Ελλάδα η φωτογραφία αναγνωρίζεται (από επαΐοντες , εμπόρους και κοινό) να διαθέτει στο οπλοστάσιό της σχεδόν μόνο καταγραφικές αποδεικτικές και ψευδοκαλλιτεχνίζουσες δυνατότητες, η ομάδα αυτή διδάσκει (σε εαυτούς και κοινό) τη φωτογραφία σαν μια των εικαστικών τεχνών, σαν αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης τέχνης και συστήνει στο κοινό της τους σημαντικότερους ευρωπαίους φωτογράφους της εποχής.
Με μια σχολή εναλλακτικής φωτογραφικής εκπαίδευσης, συγκεντρώνει γύρω της φωτογράφους που εργάζονται πειραματικά και με πείσμα προς όλες τις κατευθύνσεις του μέσου. Χωρίς υποχρεώσεις αντιγραφής στερεοτύπων –ενίοτε και κόντρα σε αυτά- άρα και σε ένα πνεύμα απόλυτης ελευθερίας, η δημιουργικότητα του κάθε φωτογράφου απογειώνεται. Τα έργα κάποιων από αυτές τις πρόσφατες πτήσεις συγκεντρώνει αυτή η έκθεση. Ξεχωριστές ματιές και προσεγγίσεις του τριγύρω μας πραγματικού κόσμου σε ένα χρόνο υποκειμενικό. Περιπλανήσεις στη ροή του χρόνου μέσω εικόνων που φιλοδοξούν να οδηγήσουν το θεατή τους στην αριστοτελική μέθεξη. Πολύπλευρες πτυχώσεις μιας τεράστιας και απροσδόκητης σύνθεσης γεμάτης από εκπλήξεις, παρεκκλίσεις, σιγουριές και νοηματικούς κώδικες με πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες, που ευελπιστούν για μια καινούργια και δημιουργική σύνθεση. Ανήσυχες προσωπικές διεισδύσεις, που συναντιούνται στην ίδια έκθεση προς μεταστροφή της αντιληπτικής επικοινωνίας κοινού και δημιουργών. Υψηλή αισθητική για διαφορετικά περιεχόμενα. Το συναμφότερον του Κωστή Μοσκώφ σε όλο του το μεγαλείο».


Χορηγός περιοδείας: ΝΕΟSΕΤ 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΤ3 - 9.58 - www.cultureguide.gr - Αγγελιοφόρος

Διάρκεια έκθεσης: 2-20 Μαΐου 2006