6 - 9/10 Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: « Τα μνημεία διηγούνται υδάτινες ιστορίες » στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο: «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Φωνές νερού μυριάδες»

ΦΩΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΥΡΙΑΔΕΣ


ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ


Tο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συμμετέχει με μία έκθεση φωτογραφίας, στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το τετραήμερο από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελληνίας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες», που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η φετινή εκδήλωση θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης

και έχει θέμα:


«Νερό σε μία Ρωμαϊκή Αγορά: 
μια καθημερινή ανάγκη, μια καθημερινή απόλαυση».

 

 

Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στην κρυπτή στοά (cryptoporticus), του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Μεταξύ Εγνατίας και Αγ. Δημητρίου, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου), από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011, κατ αρχάς.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Κάλλη Μπέλλου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Φωτεινή Καραμούζη, Άρης Πιπέλιας, Νίκος Μπέντας, Σταύρος Νταγιούκλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Λίζη Πιστολά.


ΦΩΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΥΡΙΑΔΕΣ
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Το ζητούμενο
Μία μικρή συμβολική έκθεση φωτογραφίας για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας με την αρχαιότητα και την κουλτούρα του νερού κατά την ύστερη (ρωμαϊκή) αρχαιότητα και κατά την οθωμανική περίοδο. Μία παρουσίαση κάποιων από τα εκατοντάδες κτίσματα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, εντός και εκτός Ελλάδος, και ανήκουν στη συγκεκριμένη περίοδο. Μία σεμνή παρουσία που δεν θα διαταράσσει την ιδιαίτερη ομορφιά του αρχαιολογικού τοπίου που την φιλοξενεί, αλλά θα μπορούσε (;) να ενεργοποιήσει συνειρμούς για την αναψηλάφηση των σχέσεων του σημερινού ανθρώπου και με τους αρχαιολογικούς χώρους και με την κουλτούρα του νερού.


Για την ανάπτυξη της έκθεσης
Στην επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου δεν ακουμπάμε, γιατί τον σεβόμαστε, δεν προσθέτουμε φθορές στις ήδη υπάρχουσες. Πάνω στον τοίχο στήνουμε έναν νέο, λευκό, επάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι νύξεις των φωτογράφων. Για διευκόλυνση της ανάγνωσης των φωτογραφιών, η επιφάνεια έχει χωριστεί στα δύο. Εξωτερικοί χώροι από διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην μία, εσωτερικά και χαμάμ στη δεύτερη. Κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες περιελάμβαναν όλους τους τρόπους εφαρμογής των νερών, σε χλιαρά, ζεστά και ψυχρά λουτρά, όπως και χώρους για ξεκούραση, διασκέδαση και ψυχαγωγία.


Για τον θεατή
Ο θεατής, με τη βοήθεια και του δυναμικού πεδίου του όλου χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς, καλείται να αναλογιστεί πόσο ενδιαφέροντες μπορεί να είναι τέτοιοι χώροι και πόσο ικανοί να βοηθήσουν τη φαντασία ώστε να στήσει τη δική της μυθολογία, μπροστά σε κάθε πέτρα, μπροστά σε κάθε ερείπιο, σε κάθε περιβάλλον. 
Σε αυτόν τον κατάλογο τόπων / ιστοριών, ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει πολλούς άλλους, τόπους που έχει ο ίδιος επισκεφτεί κατά το παρελθόν ή που θα άξιζε να επισκεφτεί στο μέλλον.
Να και η βαθύτερη επιθυμία αυτής της έκθεσης: Να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα του καθένα μας, να μας ενεργοποιήσει σαν πολίτες με παρελθόν, άρα και με μέλλον, να μας πάρει από την παθητικότητα της από μακριά θέασης των πραγμάτων (τηλε - όραση). Ας ψάξει ο καθένας μας τόπους εντός των οποίων θα άξιζε να ταξιδέψει. Σε αυτούς τους τόπους, ευελπιστούμε, όπως είναι φυσικό, να συμπεριλαμβάνονται και οι αρχαιολογικοί χώροι. Για την καλλίτερη επικοινωνία μαζί τους, επιπροσθέτως, προτείνεται και η χρήση του φωτογραφικού μέσου, ενός εργαλείου αναντικατάστατου για τη σχέση μας με αυτό που συμβατικά ονομάζουμε γύρω μας πραγματικότητα, για την αναγνώριση της πορείας μας μέσα από το εκάστοτε τώρα. 
Αν μάλιστα σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο οι παλαιές πόλεις ήταν συνυφασμένες με την ύπαρξη του νερού και πόσο το σεβάστηκαν, τότε, ίσως, πάρουμε θέση και για τη χρήση του σήμερα, και του αποδώσουμε όλον τον πρέποντα σεβασμό.


Βασίλης Καρκατσέλης

 


Αναλυτικό πρόγραμμα των λοιπών εκδηλώσεων για τα παιδιά:


1) Ζωντανό παιχνίδι ρόλων από τη δημιουργική ομάδα GAMECRAFT 
στο εσωτερικό του χώρου της Ρωμαϊκής αγοράς με τίτλο:
Αγοραίον ύδωρ
για παιδιά άνω των 11 ετών (Ε΄ Δημοτικού) και ενήλικες:

«…Η μοίρα επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες θα παίξουν τους ρόλους των πολιτών που εμπλέκονται σε μία περίεργη υπόθεση δολιοφθοράς των αποθεμάτων νερού στην Ρωμαϊκή Αγορά. Ποιος κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια αυτή πράξη; Πώς θα φτάσουν στον πραγματικό υπαίτιο; Τι πρέπει να κάνουν και πόσο γρήγορα θα πρέπει να αντιδράσουν;» 
Ένα παιχνίδι με υπόβαθρο μία υπόθεση μυστηρίου που θα διασκεδάσει αλλά και θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες.

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 9:00, 10:30, 12:00

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου: 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00


Διάρκεια παιχνιδιού: μιάμιση ώρα

2) Παιχνίδια για παιδιά από 6 έως 12 ετών με το γενικό τίτλο:
«τα κάνουμε μούσκεμα με την ομάδα του δημιουργικού βιβλιοπωλείου Κάτι γίνεται»
1. Αναζήτηση σύνθετων λέξεων που εμπεριέχουν τη λέξη νερό με επίδειξη φωτογραφιών των αντικειμένων (νερομπογιά, νεροχύτης, νεροβούβαλος, νεροχελώνα, νεροκουβαλητής, νερόβραστο, νερόμυλος, νεροπότηρο, κτλ) και αναφορά στη σημασία τους. Παροιμίες και εκφράσεις με το νερό (« μια τρύπα στο νερό, πνίγεται σε μια κιουταλιά νερό, ξέρει το μάθημα νεράκι »). 
2. παιχνίδι γνώσεων με ερωτοαποκρίσεις πολλαπλής επιλογής για το νερό
3. Παρουσίαση της λειτουργίας της δίκαιης κούπας του Πυθαγόρα - συζήτηση για τη σπατάλη του νερού, τη λειψυδρία αλλά και το μέτρο των αρχαίων Ελλήνων. 
4. νεροσκυταλοδρομία νερού.

Ημέρες:
(μόνο) Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 11:00 - 13:00.


4) Παρουσίαση μέρους της έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) με θέμα:
« Νερό. Σταγόνες γνώσης » 
που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Σύνταγμα)

5) Θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο:
Καθημερινά (Πέμπτη έως Κυριακή):
10:00 - 10:45 και
12:00 - 12:45