31.12.2021 1821-2021 Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Facebook Twitter Google+

Ντοστογιέφσκι

Έγινε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 3 Ιουνίου η δημόσια ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, (στο ύψος της πλατείας Αγ. Σοφίας), στη Θεσσαλονίκη. 

Ήταν μια πρωτοβουλία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει το 2021 για το γιορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού Ρώσου συγγραφέα.  

Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του.

Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δε συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διοργανώσει ένα πολύπλευρο Project, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του.

Το Project περιλαμβάνει δημόσιες αναγνώσεις, φωτογραφία, artists' books, έκθεση βιβλίου με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ

Ακολουθούν οι δράσεις:

Artists' Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский

Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία με εικαστικά αντικείμενα που έχουν ως βάση το βιβλίο ή τη μορφή του βιβλίου, ξεφυλλίζονται ή λειτουργούν στο χώρο σαν γλυπτά.

Η πρώτη έκθεση "Artists' Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский" θα γίνει στο σχολείο του Λιβαδίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης 'Το Λιβάδι του Εφήμερου', με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίου. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. 

Διάρκεια: 8-16/8/2021

Εγκαίνια: Την Παρασκευή 13/8, στις 7μμ.

https://www.facebook.com/groups/264433835415786/

 

Η φωτογραφία διαβάζει Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι

Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του αλλά ίσως κι από τη ζωή του (Ν). Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά, τη ΣΥΝΔΕΣΗ του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.