2022 - 2023. Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη νέα εποχή

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισέρχεται στη νέα εποχή με ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα διοίκησης, που απαρτίζεται από τους φωτογράφους Ισμήνη Γούλα, Βασίλη Καλλία και Θανάση Ράπτη.

Το θέμα που θα απασχολήσει το ΦΚΘ φέτος είναι η φωτογραφία στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των δικτύων, ανιχνεύοντας πώς το μέσο διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 με μια έκθεση που θα περιλαμβάνει έργα που θα εξερευνούν τη θέση και τη λειτουργία της φωτογραφικής εικόνας στην ψηφιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα: η ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και η ανάδειξή τους ως το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, η διάχυση των τεχνολογιών μαζικής επιτήρησης με την συγκέντρωση και “εξόρυξη” των “big data”, καθώς και η ιδιαίτερα εκστατική εμφάνιση των αλγορίθμων τεχνητής νοημόσυνης και Blockchain με εφαρμογές όπως το Chatgpt, το Midjourney και το NFT αντίστοιχα, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες όπου οι καλλιτέχνες θα προσεγγίσουν τα πιο σύγχρονα ζητήματα της φωτογραφικής εικόνας αλλά και της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά μηνιαίων διαλέξεων του φωτογράφου Βασίλη Καλλία, όπου αναλύονται οι παράμετροι και οι προκλήσεις της νέας εποχής, μέσα στην οποία διαμορφώνεται η τέχνη της φωτογραφίας.

Οι παρουσιάσεις διαρκούν 50’ και ακολουθεί συζήτηση. 

Αναλυτικότερα: 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 «η φωτογραφία στη ψηφιακή εποχή, μια εισαγωγή»

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 «η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη φωτογραφία»

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 «global mass surveillance και η τέχνη της φωτογραφίας»

(Θα ανακοινωθεί σύντομα) «Artificial Intelligence, η ανατολή των αλγορίθμων»

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 «η αναπαραστασιακή λειτουργία της φωτογραφίας στην εποχή της πληροφορίας» 

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 «το μέλλον της ψηφιακής φωτογραφίας» 

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 «πώς βιώνω τη ψηφιακή εποχή εγώ ο φωτογράφος» συζήτηση και παρουσίαση εργασιών.

*Όλες οι συναντήσεις θα γίνονται κατά βάση δια ζώσης στο χώρο παρουσιάσεων 'ΚΗΠΟΣ', Γλάδστωνος και Παλαμά 2, (πάνω από την πλατεία Βαρδαρίου), με παράλληλη σύνδεση μέσω ΖΟΟΜ για τα μέλη του ΦΚΘ που κωλύονται να είναι παρόντα ή κατοικούν σε άλλες πόλεις.

επιμέλεια - εισήγηση Βασίλης Καλλίας 

kallias.vasilis@fkth.gr

Το πρότζεκτ με τη θεματική αυτή θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη έκθεση που θα γίνει έως το τέλος του 2023 και θα συμμετέχουν καλλιτέχνες-μέλη του ΦΚΘ, καθώς και άλλοι επιλεγμένοι καλλιτέχνες. 

Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί μέσα στη χρονιά. 

επιμελητές έκθεσης: Θανάσης Ράπτης, Ισμήνη Γούλα

........................................................................................

Κάθε δεύτερο μήνα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης Portfolio στα μέλη μας κατόπιν δήλωσης συμμετοχής μέσω email τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την επιθυμητή ημερομηνία. Περίπου 20’ διάρκεια το άτομο.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Υπεύθυνη επικοινωνίας portfolio review: Ισμήνη Γούλα

ismini.goula@fkth.gr

.................................................................................................................................

Μέσα στη χρονιά και ανάλογα με τις ανάγκες των μελών θα διοργανωθούν  θεματικά εργαστήρια. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θανάσης Ράπτης

raptis.thanasis@fkth.gr

......................................................................................

Το ΔΣ είναι ανοικτό σε προτάσεις μελών για παράλληλες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προϋπόθεση ότι αν εγκριθούν θα τις αναλαμβάνουν αυτ@ που θα φέρνουν τη πρόταση.  

Ευχόμαστε ένα υπέροχο φωτογραφικό ταξίδι! 

«Η φωτογραφική εικόνα ως ένα υβριδικό αντικείμενο, εικόνα και πληροφορία συνυφασμένα σε μία οντότητα, μοιάζει να αποτελεί το μόνο μέσο που περιπλέκεται τόσο έντονα και καθοριστικά με την εποχή της πληροφορίας στην οποία έχουμε εισέλθει. Έχοντας σαν κυτταρική της βάση πλέον το εικονοστοιχείο (pixel) έχει κατακλύσει, ως το κυρίαρχο μέσο, την επικοινωνία. Καταφέρνει όχι μόνο να μετατρέψει τον κόσμο σε εικόνα αλλά παράλληλα και σε οπτικά δεδομένα που διατρέχουν χειμαρρωδώς τη δικτυωμένη πραγματικότητα του 21ου αιώνα τροφοδοτώντας και ανατροφοδοτώντας τα πληροφορικά συστήματα τα οποία προσπαθούν να την αναλύσουν, να την κατανοήσουν, να την προβλέψουν, να την μιμηθούν, να την απλοποιήσουν και μια σειρά άλλων λειτουργιών, αθέατων και απρόβλεπτων. Παρατηρώντας και εμβαθύνοντας σε αυτό το φαινόμενο γεννιούνται αμέτρητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Ψηλαφώντας λοιπόν αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τις νέες όψεις της φωτογραφικής εικόνας και να συμβαδίσουμε με τις πιο σύγχρονες προβληματικές της σύγχρονης τέχνης.»-- Βασίλης Καλλίας