4-6/7 Ομαδική έκθεση, προβολές και πολλά άλλα για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Κοιτώνες του πρώιν Στρατοπέδου Κόδρα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι ένας φορέας ο οποίος σταθερά ανήκει στις συλλογικότητες εκείνες της πόλης που αντιλαμβάνονται και με το παραπάνω την αξία της αλληλεγγύης, ειδικά μέσα στη ζοφερή αυτή περίοδο για τη χώρα μας, την περίοδο της οικονομικής κρίσης με την συνεχώς διευρυνόμενη φτώχεια. Γι αυτό συμμετέχει, από τους πρώτους, στη σειρά εκδηλώσεων της Διεξόδου υπέρ του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, με έκθεση φωτογραφίας προς πώληση και προβολές, σε μία σειρά εκδηλώσεων για ιερό σκοπό. 
Πιστεύουμε στη δύναμη που έχει η αλληλεγγύη. Πιστεύουμε στη δύναμη της αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης. Πιστεύουμε στη δυνατότητα που έχουμε στο να αλλάξουμε τα πράγματα ΜΑΖΙ.

Το ερώτημα που τέθηκε προς τους φωτογράφους και τους συναδέλφους των άλλων τεχνών ήταν, αν ενδιαφέρονται και εάν θέλουν να λάβουνε μέρος, όχι όπως συνήθως, με έργα τους σε μία απλή ομαδική έκθεση, αλλά αν μπορούσανε να λάβουνε μέρος σε μία έκθεση/δράση, (την οποία θα προπαγανδίζανε ιδιαιτέρως στους φίλους και γνωστούς τους), με έργα τα οποία θα είχανε τη δυνατότητα να πουληθούνε, σε τιμές προσιτές (θα τις ορίζανε οι ίδιοι και μάλιστα όσο χαμηλότερα μπορούσανε), και τα έσοδα να πάνε υπέρ των σκοπών του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στην έκκληση δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί, ατυχώς για αυτούς, παρά μόνον οι φωτογράφοι: Ελένη Μπενιάκου, Γεωργία Γρηγοριάδου, Ελπίδα Κάτσικα, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κίτσος, Ελίνα Μπαλτούνα, Δημήτρης Ισαακίδης, Κωνσταντίνα Παπακρασά, Ανδρέας Ζέρβας, Ισμήνη Σακκελαριάδη και ο Πολύκαρπος Δουμπαλακίδης.

Συμπληρωματικά και επιπροσθέτως ανταποκρίθηκαν οι συνάδελφοι άλλων τεχνών: Χρήστος Αλαβέρας, Σωτήρης Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Παλιάν, Γιάννης Μονογιός, Βασιλική Κίτσιου, Μάγδα Μαδεμλή, Σύνθια Γεροθανασίου, Παπαγεωργίου Βασίλης, Όλγα Τσιραμπίδου, Αφροδίτη Τζιαρού, Αναστασία Σανδαλίδου, Σοφία Γαβαλά, Βασίλης Αθανασιάδης,Θεοδώρα Τζόκα, Τάνια Σαρόγλου, Μόδης Γούναρης, Μαρία Παπαιωάννου, Δομνίκη Κοκκίνου, Γεωργία Χατζηιωαννίδου, Μαρίνα Μπαλτίδου, Χαρούλα Βαλιάνου, Μαίρη Σαραντίδου, Δέσποινα Πασσαλή και η Γλύκα Μίγκου.

Την ημέρα των εγκαινίων ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, αφού με μία άκρως κατατοπιστική/εκπαιδευτική προβολή μας μύησε, μέσω φωτογραφιών, στο Γαλαξία μας και στο σύμπαν, με τα τηλεσκόπιά του σε παράταξη στον αύλειο χώρο του στρατοπέδου, μας μύησε και στα μυστικά του ουρανού, των συμπράξεων αστέρων, και ίσως με κυρίαρχη την εικόνα του Κρόνου και των ευανάγνωστων δακτυλιδιών του, που έφτασε σαν παιχνιδάκι μπροστά μας.

Δύο λόγια για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης
Αισώπου 24 (περιοχή Βαρδάρη), 1ος όροφος, τηλ. 2310 520 386, koinwniko.iatreio@gmail.com
Αρ. Λογαριασμού για οικονομική υποστήριξη:
Τράπεζα Πειραιώς 5233 – 055191 – 215

Ξεκίνησε από το 2011 τη δράση του με την ευθύνη της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών, σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες, εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους-ες, έλληνες και αλλοδαπούς, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.
Ραντεβού κλείνει ο ενδιαφερόμενος στο τηλέφωνο 2310 520 386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.

Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και της πρωτοβουλίας υγειονομικών, που το εμπνεύστηκε και το λειτουργεί, εντελώς εθελοντικά, με συνέπεια και σταθερότητα, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους-ες πολίτες, έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι-ες σήμερα πετιούνται επίσημα (νομοθετημένα) έξω από το ΕΣΥ, αν δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.
Σε συνεργασία με ένα άτυπο δίκτυο εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώνονται, πάλι εντελώς δωρεάν, όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, αλλά και πράξεις αποκατάστασης των ανασφάλιστων, όπου αυτές χρειάζονται.

Για τον εξοπλισμό του ιατρείου και οδοντιατρείου και την αγορά των αναλώσιμων υλικών και των απαραίτητων φαρμάκων που χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς, είναι χρειαζούμενη η οικονομική ενίσχυση από όλους. Το ίδιο χρήσιμο είναι και τα φάρμακα που δεν χρειάζεται κάποιος, να τους τα παραδώσει, πριν λήξουνε.

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

για τη δημιουργία
ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
στη Θεσσαλονίκη

Ζούμε σε μια εποχή που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας των κεφαλαιοκρατών να την μεταβιβάσουν στον κόσμο της εργασίας, η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν ραγδαία, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο.

Από την άλλη, στα πλαίσια της υλοποίησης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της υγείας μειώνονται δραματικά οι δαπάνες του δημοσίου στο ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ομολογήθηκε ότι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας που δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 20%, μετά την καθιέρωση και της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς, σε αυτό. Τα 5 ευρώ για επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, η πληρωμή του συνόλου του κόστους νοσηλείας και των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους καθώς και ποικίλες άλλες πληρωμές με διάφορα ποσοστά ακόμα και για τους έχοντες ασφαλιστική κάλυψη, έχουν καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη. Γεγονός που για τον φτωχό ,τον άνεργο, τον βαριά και τον χρόνιο πάσχοντα σημαίνει ολοκλήρωση του κοινωνικού του αποκλεισμού, ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής του κατάστασης, απόλυτη μιζέρια και πρόωρο θάνατο.

Αυτή η κοινωνική συνθήκη είναι βάρβαρη, άδικη και προσβάλλει κάθε αξία του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.

Ως υγειονομικοί που βρεθήκαμε μαζί στην παρακολούθηση και στήριξη της υγείας των 50 μεταναστών απεργών πείνας στο ΕΚΘ, ως αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για πλήρη και ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους εργαζόμενους, βιώσαμε την αξία και την αποτελεσματικότητα της αλληλεγγύης σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα της καθημερινότητας, όπως είναι η περίθαλψη και η φροντίδα υγείας. Γνωρίσαμε επίσης από κοντά τα τελευταία χρόνια πώς η αμφισβήτηση του δικαιώματος σε ποιοτική και δωρεάν περίθαλψη ξεκίνησε από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για να περάσει σταδιακά και στους ντόπιους Έλληνες πολίτες.

Και είμαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε αυτό το δικαίωμα αφενός με την συμμετοχή στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα ανοικοδόμησης ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος υγείας, αφετέρου με την λειτουργία στην πόλη μας ενός ιατρείου-φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα ιατρείο που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.

• Χωρίς πρόθεση, αλλά ούτε και αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους που αποσύρεται από την ευθύνη φροντίδας των κατοίκων της επικράτειάς του και έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης, αλλά και με σταθερή την πεποίθηση πως η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.

• Με την ακράδαντη πεποίθηση ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι σήμερα απαραίτητα για την διατήρηση της ανθρωπιάς μας, για την διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

• Παίρνοντας αισιοδοξία από ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχοντας πολλοί από μας εμπειρία από μικρότερης κλίμακας κινήσεις αλληλεγγύης στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και

• Έχοντας επίγνωση εκ των προτέρων του δύσκολου έργου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση δωρεάν φροντίδας

Απευθυνόμαστε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τα συνδικάτα της Θεσ/νίκης, καθώς και στα δημοτικά συμβούλια και τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές, ζητώντας την ηθική και υλική στήριξη, της λειτουργίας ιατρείου δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας υγείας, με υγειονομικούς που δεν εξαργυρώνουν την αλληλεγγύη και την συλλογική δράση σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής. Η υλική στήριξη αφορά οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ή σε σταθερή ετήσια βάση για την πληρωμή του αναγκαίου χώρου και των κοινοχρήστων του, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα φαρμακευτικά και άλλα αναλώσιμα, την δαπάνη των ενημερωτικών φυλλαδίων και της απαραίτητης γραφικής ύλης και των πάγιων εξόδων (ρεύμα, τηλέφωνο κλπ).

• Υπηρετώντας μια ανάγκη προσωπική, συλλογική, υγειονομική, κοινωνική και κινηματική
• Αναδεικνύοντας την τραγικότητα του ελλείμματος στην υγεία των ανασφάλιστων και των αποκλεισμένων του εθνικού συστήματος
• Επιστρατεύοντας δυναμικές αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης
• Διακινδυνεύοντας να μας αποδοθεί η μομφή του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας

Η πρωτοβουλία των αλληλέγγυων υγειονομικών της πόλης, εκτιμά ως αναγκαιότητα την λειτουργία κοινωνικού ιατρείου για ανασφάλιστα άτομα, και καλεί τους υγειονομικούς της πόλης να πλαισιώσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους αυτή την προσπάθεια.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ 
για την ΣΤΗΡΙΞΗ του 
ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Προς όλες τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και προς όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους υγειονομικούς που αντιλαμβάνονται την αξία της αλληλεγγύης, ειδικά μέσα στην ζοφερή περίοδο της οικονομικής κρίσης με την διευρυνόμενη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Aλληλεγγύης ξεκίνησε την λειτουργία του σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον 1ο όροφο στην Αισώπου 24 (πρώτη προς τα κάτω παράλληλο της Μοναστηρίου, περιοχή Βαρδάρη), στις 7 Νοεμβρίου 2011 και λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους-ες, έλληνες και μετανάστες, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Ραντεβού μπορεί κάποιος να κλείσει στο τηλέφωνο 2310 520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.

Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και της πρωτοβουλίας υγειονομικών, που το εμπνεύστηκε τον Απρίλη του 2011 και το λειτουργεί εντελώς εθελοντικά με συνέπεια και σταθερότητα, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους-ες πολίτες, έλληνες και μετανάστες, οι οποίοι-ες σήμερα πετιούνται επίσημα (νομοθετημένα) έξω από το ΕΣΥ, αν δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.

Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία υγειονομικών δίνοντας καθημερινές μάχες, θα διεκδικεί συνεχώς από το ΕΣΥ να καλύπτει για αυτούς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που χρειάζονται πρόσβαση στα νοσοκομεία και θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, για την ολοκλήρωση πάλι εντελώς δωρεάν της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσπέλασης, αλλά και της αποκατάστασης των ανασφάλιστων, όπου αυτή φυσικά χρειάζεται.

Για τον εξοπλισμό του ιατρείου και οδοντιατρείου και την αγορά των αναλώσιμων υλικών και των απαραίτητων φαρμάκων που χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς, χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυσή σας. Επίσης, φάρμακα που πλέον δεν τα χρειάζεστε, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν μας τα παραδώσετε, πριν λήξουνε.

Ζητάμε ακόμα την ηθική ενίσχυση και ακόμα περισσότερο την συμμετοχή σας στον αγώνα για την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός πραγματικά δημόσιου, καθολικού, ποιοτικού και φιλικού για τους ανθρώπους Συστήματος Υγείας, χωρίς καμιάς μορφής κοινωνικό αποκλεισμό και πληρωμές από την τσέπη των ασθενών.

Τέλος, καλούμε όλους τους υγειονομικούς που κατανοούν την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας να στελεχώσουν το ιατρείο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το κοινωνικό ιατρείο.