07.10.2021 Artists' Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский

Η ομαδική έκθεση "Artists' Books: (1821-2021) Фёдор Досtоевский" ολοκληρώνει την πορεία της με την παρουσίασή της στο πλαίσιο της έκθεσης «Σιωπές Αιχμαλώτων» ΕΛΕΓΕΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ. Εγκαίνια την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης 'Casa Bianca', Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη https://www.fkth.gr/el/node/1204

Ο κατάλογος της έκθεσης

 

Η έκθεση περιλαμβάνει:

 

Α. «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι»

Συμμετέχουν 27 φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα:

Αξαόπουλος Κίμων, Βάρνας Μανώλης, Γιαννιουδάκη Ρένα, Γιδάρη Στέλλα, Δεβεράκης Λευτέρης, Καπετανάκη Ευαγγελία, Καρκατσέλης Βασίλης, Καστρινέλη Αγγελική,  Λαντζάκη  Νατάσσα, Μέλλιου Ζωή, Μονογυιός Γιάννης, Μπασιάς Νίκος, Μπάτζιου Κατερίνα,  Μπενέκος  Ιωάννης,  Νιόρα  Μαρία,  Παπαγεωργίου  Δήμητρα, Παπαναούμ  Καίτη,  Παυλιδάκη  Ερίνα,  Πετρίδης  Γιώργος,  Πομάκης  Γιάννης,  Προκοπίου Δημήτρης, Σβορώνου  Κατερίνα, Σταμπάνης Κώστας, Τένοβα  Ιορδάνκα,  Τζουρά  Βικτωρία,  Χατζηστεφάνου  Άννα-Μαρία,  Χρυσίδη  Άννα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπάτζιου, Φωτογράφος

 

Β.  «Artists  Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский». Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και περιλαμβάνει εικαστικά αντικείμενα που έχουν ως βάση το βιβλίο ή τη μορφή του βιβλίου, ξεφυλλίζονται ή λειτουργούν στο χώρο σαν γλυπτά:

Seçkin Tercan (TR), Ελεάννα Μπάρμπα, Θοδωρής Λάλος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης, Γιάννης Σταμενίτης, Σάκης Οταμπασίδης, Στεφανία Πατρικίου, Κώστας Κουμλής, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης, Σταυρούλα Καζιαλέ, Sofya Yetcina (RU / SERBIA), Marina Schelokova (RU), Michail Pogarsky (RU), Kira Matissen (RU), Mikhail Roshniak (RU), V.Korchagin (RU), Vasily Vlasov (RU), Viktor Loukin -Kseniya Loukina (RU), Daniel Balanescu - Nadia Marina Debattista (RO / UK), Ekaterina Zinovkina (RU), Sara Tanaskovic (Serbia), Djordje Odanovic (Serbia), Gordana Kaljalovic (Serbia), Jana Lulovska (MK), Ραφαέλα Δεληγιάννη, Κατερίνα Μπάτζιου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Τσετουλίδου, Ράνια Φραγκουλίδου

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος

 

Γ. «Εκδόσεις και υλικά για τον Ντοστογιέφσκι», Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είναι κορυφαίος θεραπευτής. Τα έργα, σπάνια ιαματικά-αρωματικά βότανα. Αυτό το υλικό προσπάθησε  να συγκεντρώσει ο συλλέκτης, ως συλλέκτης  πολύτιμων βοτάνων, κυρίως από τις εκδόσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Και εκπλήσσει το πόσες ποικίλες προσεγγίσεις υπάρχουν, πόσες διαφορετικές μεταφράσεις, πόσος όγκος από πλήθος εκδοτών και μελετητών.

Επιμέλεια: Σάκης Οταμπασίδης, Συλλέκτης, Φωτογράφος

 

Δ. «Η κάμερα διαβάζει». Ο σκηνοθέτης παίρνει την κάμερα και βιντεοσκοπεί. Μαζεύει στοιχεία για να τα συνθέσει σε κάτι που θα είναι μία ταινία. Στο μοντάζ παράχθηκε το δικό του κείμενο.

Στην ταινία περιλαμβάνονται και σκηνές από τα δρώμενα της ομάδας του project «Φωνές από το Υπόγειο» που με σκηνοθέτιδα την Ιωάννα Ευθυμιάδου και την συμμετοχή των:  Αθανάσιος Αθάνατος, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Βασίλης Καλλίας, Γιώργος Καμπούρης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νίκη Καρκατσέλη, Κατερίνα Μπάτζιου, Σάκης Οταμπασίδης, Ιωάννης Πομάκης, Θανάσης Ράπτης, Σοφία Σπυρίδου, Στουγιαννίδου Ευτέρπη και Άννα Χρυσίδη, πραγματοποίησε δημόσιες αναγνώσεις από το έργο του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι σε κεντρικά σημεία της πόλης.  

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης, Σκηνοθέτης-Παραστασιολόγος

 

Artists' Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский

Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του.

Ο Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ γράφει μεταξύ άλλων για τον συγγραφέα: “...Πίσω από κάθε διάφραγμα του έργου του, πίσω απ' τον κάθε του ήρωα, πίσω από κάθε πτυχή των πέπλων του, βασιλεύει η αιώνια νύχτα και το αιώνιο φως -κι αυτό γιατί ο προορισμός του κι η μοίρα του είναι αξεδιάλυτα δεμένα μ' όλο το μυστήριο του Είναι. Ο κόσμος του κινείται ανάμεσα στο θάνατο και την τρέλα, ανάμεσα στο όνειρο και στην απτή πραγματικότητα...”

Με την αφορμή αυτή το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πολύπλευρο project, προτρέποντας τους καλλιτέχνες να διεισδύσουν με όχημα την τέχνη στη ζωή και το έργο του.

Το project περιλαμβάνει δημόσιες αναγνώσεις, φωτογραφία, έκθεση βιβλίου με συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, κλπ και θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη έκθεση τον Φεβρουάριο του 2022.

Μεταξύ αυτών και μια έκθεση με artists' books (εικαστικά βιβλία). Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και περιλαμβάνει εικαστικά αντικείμενα που έχουν ως βάση το βιβλίο ή τη μορφή του βιβλίου, ξεφυλλίζονται ή λειτουργούν στο χώρο σαν γλυπτά.

Στα έργα που παρουσιάζονται διακρίνεται η επιθυμία των καλλιτεχνών να αντικρίσουν τον κόσμο μέσα από την ψυχή και τα μάτια του Ντοστογιέφσκι, να ακολουθήσουν τις εμμονές του, να νιώσουν πώς αισθανόταν ο συγγραφέας όταν βυθιζόταν στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

Αισθητικά τα έργα ακολουθούν την παράδοση του καλού, χειροποίητου βιβλίου του παρελθόντος, πριν από την εποχή της εκβιομηχάνισής του.

Μοναδικά έργα εφαρμοσμένης τέχνης τα χειροποίητα, εικαστικά βιβλία. Βιβλία πανόδετα, leporellos, βιβλία με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής ή φωτογραφίας, από σπάνια χαρτιά, με συμβατική ή αντισυμβατική μορφή, βιβλία-γλυπτά, παρουσιάζονται με τις πολυμορφικές εικαστικές εκφάνσεις τους διατηρώντας ταυτόχρονα την αφηγηματική τους δύναμη. Αντικατοπτρίζουν, όπως όλα τα έργα τέχνης την ιδέα, τα μηνύματα, τις αναζητήσεις, τον ψυχικό κόσμο, την αισθητική και τα πιστεύω του εικαστικού δημιουργού.

Οι πρόγονοι των εικαστικών βιβλίων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία την εποχή του William Blake (1757–1827). Ολόκληρο τον 20ο αι. βρήκαν περίοπτη θέση σε όλα τα ευρωπαϊκά κινήματα της πρωτοπορίας.

Τα artists' books τα συναντάμε και στα πρωτοποριακά κινήματα του ’60 σε Ευρώπη και Αμερική. Από το ξεκίνημα της δεκαετίας του '70 και μετά θεωρείται πλέον αυτόνομο είδος, μια ακόμη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και εικαστικού πειραματισμού, όπως είναι οι περφόρμανς, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, η mail-art. Από τα πρώτα παραδείγματα είναι οι δημιουργίες των Fluxus, τη δεκαετία του '60 -'70.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Seçkin Tercan (TR), Ελεάννα Μπάρμπα, Θοδωρής Λάλος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης, Γιάννης Σταμενίτης, Σάκης Οταμπασίδης, Στεφανία Πατρικίου, Κώστας Κουμλής, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης, Σταυρούλα Καζιαλέ, Sofya Yetcina (RU / SERBIA), Marina Schelokova (RU), Michail Pogarsky (RU), Kira Matissen (RU), Mikhail Roshniak (RU), V.Korchagin (RU), Vasily Vlasov (RU), Viktor Loukin -Kseniya Loukina (RU), Daniel Balanescu - Nadia Marina Debattista (RO / UK), Ekaterina Zinovkina (RU), Sara Tanaskovic (Serbia), Djordje Odanovic (Serbia), Gordana Kaljalovic (Serbia), Ραφαέλα Δεληγιάννη, Κατερίνα Μπάτζιου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Τσετουλίδου, Ράνια Φραγκουλίδου

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος

 

https://www.facebook.com/groups/264433835415786

Η δεύτερη παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2021. (Στον εξώστη του περίπτερου 15 της ΔΕΘ. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 3-10μμ, Παρασκευή, Σάββατο 10πμ-10μμ, Κυριακή 10πμ-9μμ)

(11 - 16 Αυγούστου 2021) Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης. Εγκαίνια την Παρασκευή 13 Αυγούστου, 8μμ με όλους τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής (με τη χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς).

Διοργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής συνάντησης καλλιτεχνών 'Το Λιβάδι του Εφήμερου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών και της Τοπικής Κοινότητα Λιβαδίου

Το βίντεο της έκθεσης

Η συναυλία